Mart 19, 2015

WHİPLASH / ENFES BİR FİLM!


Eşim bu yılki kış iznini şubat tatilinde alamayınca Ankara'dan kaçma şansımız olmadı...Ama demiştim ya hayattaki tesadüflerin tesadüf olarak mı kalacağı ya da "Her işte bir hayır vardır"a mı dönüşeceği size kalmış diye...Oğlumuz okulda olduğu için uzun zamandan beri elimizden alınan yalnız vakit geçirme fırsatını dibine kadar kullanmış olduk böylece...Yaptığımız en güzel şey ise Whiplash isimli bu filme gitmek oldu...


Miles Teller ve J.K.Simmons'ın başrollerini oynadığı Damien Chazelle tarafından yönetilen 2014 yapımı film, başarının ter ve gözyaşı olmadan kazanılamayacağı üzerine kurulu, harika caz parçaları ile bezeli, insanın yüzüne tokat gibi çarpan bir film.  


Filmin konusu kısaca şöyle: Manhattan'daki Shaffer Müzik Konservatuarı'nda eğitim alan Andrew Neyman, hırslı bir öğrencidir ve en iyi olmak için sıkı bir şekilde çalışmaktadır. Bir akşam çalışması sırasında okuldaki herkesin saygı duyduğu bir o kadar da korktuğu profesör Terrence Flether'ın dikkatini çeker ve onun ekibine seçilir. Profesör öğrencilerindeki potansiyeli ortaya çıkarabilmek için onları hem duygusal hem de fiziksel olarak zorlamaktan çekinmeyen bir öğretmendir. Onun ekibindeki herkesin başarılı bir müzik kariyeri edinmesi sebebiyle öğrencileri bu zorlu disiplin sürecine katlanmayı tercih etmektedirler. 

Biz eşimle bu filmi tabii ki çocukların nasıl bir eğitim alması gerekir üzerinden izledik...Katılırsınız veya katılmazsınız ama filmin en can alıcı repliğine katılmadan edemedik: " İngiliz dilindeki en tehlikeli kelime 'Good Job'dır." Good Job alt yazıda "Aferin" olarak verildi. Ki bence doğrusu da buydu. Her yaptığı "Aferin" ile karşılanan bir çocuğun gerçek bir aferinin ne olduğunu bilmesine olanak var mıdır diye düşündük...Bir çocuğun içindeki potansiyeli ortaya çıkarmak için ona iyisin mi denmeli yoksa daha iyisini yapabilirsin mi denmeli diye tartıştık...Aralarında ne kadar ince bir çizgi var değil mi?

Bu konuda okuyabileceğinizi düşündüğüm bir de kitap var. Kütüphanemde de mevcut olan bu kitabı beraber de okuyabiliriz. Kaplan Anne'nin Zafer Marşı...Amy Chua tarafından yazılan kitap tipik Asyalı çocukların sıra dışı başarılarının ardındaki eğitim sistemine açıklık getiriyor.ABD'de Best Seller olan kitap 2012 yılında Sistem Yayıncılık tarafından basılmış...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder